Bilzen de boom in!

20/10/2019

Het landschap rond de voormalige landcommanderij Alden Biesen is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het typische hoogstamboomgaardenlandschap intact is gebleven. Meer dan 40 hectare hoogstamfruitboomgaarden, biologisch beheerd, dragen in oktober volop hun vruchten. Te veel fruit om in één keer op te eten maar heerlijk om mee aan de slag te gaan. Dat is wat er op zondag 20 oktober staat te gebeuren in Alden Biesen.

Je kan appels rapen in de boomgaard en ze laten persen tot heerlijk sap. De Sapmobiel houdt immers halt in Alden Biesen. Het fruit wordt geschud door medewerkers van de Nationale Boomgaardenstichting en er staan fruitzakken en kruiwagens klaar om het fruit te verzamelen en naar de fruitpers te brengen (max. 40 kg appels per inschrijving, kostprijs voor het persen bedraagt €5,00 per box van 3 liter of €7,50 per box van 5 liter). Inschrijven kan bij de Nationale Boomgaardenstichting, de plaatsen zijn beperkt.

Daarnaast kan je je in Alden Biesen onderdompelen in het hoogstamfruit. Europom stelt, zoals elk jaar, meer dan 1000 appel- en peervariëteiten uit verschillende landen tentoon. Dokter Appel geeft jouw meegebrachte appels of peren een naam. Aan de informatiestanden krijg je advies over de aanplant en het onderhoud van hoogstambomen, de geschikte variëteiten en leivormen. Daarnaast kan je proeven van allerlei lekkers aan de proef- en verkoopstanden of mee op wandeling door de boomgaarden.
Hou je van een fruitige uitdaging? Neem dan deel aan de wedstrijd ‘schil de langste appelschil’ of schrijf je in voor onze taartbakwedstrijd. Breng jouw appelgebak mee en laat het jureren door Julie Van den Driesschen, winnares Bake Off Vlaanderen. Dappere kinderen kunnen letterlijk ‘de boom in’ onder begeleiding van een boomklimmer of met een kruisboog schieten. 

PRAKTISCH: gratis inkom
waar:  Alden Biesen, Bilzen bereikbaarheid zie www.aldenbiesen.be
gratis pendeldienst tussen het station van Bilzen en Alden Biesen

wanneer:  zondag 20 oktober 2019- van 10u tot 17u

inschrijven  de Nationale Boomgaardenstichting vzw
T +32 (0)12/39.11.88 of E info@boomgaardenstichting.be
inschrijven verplicht als je appels wilt rapen om sap te laten persen en/of als je wilt deelnemen aan de appelbakwedstrijd

meer info     www.rlhv.be, www.boomgaardenstichting.be

terug naar overzicht