Haspengouwse fruittelers trekken wilde bijen aan

08/12/2017

Begin 2016 hebben verschillende fruittelers uit Alken, Borgloon, Gingelom, Kortessem en  Nieuwerkerken zich geëngageerd om de bestuiving van fruitbloesems via wilde bijen te helpen verzekeren. Zij plantten gemengde hagen aan langs hun fruitpercelen. Samen goed voor meer dan 5000 stuks plantgoed en 1700 meter haag. Vandaag komen daar nog zo’n 7 fruittelers bij, wat neerkomt op 4708 stuks extra plantgoed. Zo komen we in totaal op meer dan 3km haag voor wilde bijen.

Het gaat om gemengde hagen met een mix van streekeigen soorten zoals gele kornoelje, hazelaar, wilde kardinaalsmuts, klimop, sporkehout, boswilg en gelderse roos. De deelnemers geloven in de meerwaarde van een gemengde haag. Hagen zijn nuttig voor wilde bijen en bestuiving, maar ook als schuiloord voor tal van nuttige insecten die de fruitteler helpen bij de natuurlijke bestrijding van ongewensten.

Daarnaast zijn gemengde hagen belangrijke voedselbronnen voor wilde bijen. Wilde bijen hebben nood aan voedsel, nectar of stuifmeel op max 500m vliegafstand. Tijdens de bloesemperiode is er volop voedsel te vinden, maar ervoor en erna is het aanbod vaak minder groot. Door een juiste plantenkeuze kunnen er het ganse jaar bloeiende struiken staan in een gemengde haag. En hebben wilde bijen het hele jaar stuifmeel en nectar ter beschikking.

Geïnteresseerde fruittelers kunnen vrijblijvend contact opnemen met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Dankzij de financiële steun van Interreg en de provincie Limburg kan er een voordelig voorstel uitgewerkt worden.
Zo hopen we dat nog meer fruittelers het voorbeeld van hun collega’s volgen en we opnieuw meer streekeigen bijensoorten in de Haspengouwse fruitteelt krijgen.


 

“Meer natuur voor pittig fruit” is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Meer info: www.grensregio.eu.

terug naar overzicht