Tijd voor de zomersnoei!

05/08/2019

Even nalopen van de boomkorven, zien of er geen boombanden in de bomen aan het groeien zijn, eventueel herstel van draad en palen, … Maar vergeet zeker ook niet om de groei (en eventuele snoei) van de bomen onder de loep te nemen.
Vanaf begin juli tot begin september is het immers tijd voor de zomersnoei. Zodra de lengtegroei van de nieuwe scheuten gestopt is (als de eindknop gevormd is), kun je eraan beginnen.
Steenvruchten (kersen en pruimen) worden over het algemeen in de zomer gesnoeid omdat er op dat moment het minste risico is dat je loodglansschimmels in je boom krijgt (infectie via snoeiwonde). Steenvruchten vragen over het algemeen minder snoei dan pitvruchten (appel en peer). Je beperkt de snoei tot het weghalen van de takken die hinderen. Perziken vragen een aparte aanpak.
Je kunt er ook voor kiezen om steenvruchten iets vroeger te snoeien, in de lente, net na de bloei. Als je dan snoeit, stimuleer je de groei van je boom meer dan wanneer je in de volle zomer snoeit. Het moment van de snoei hangt dus af van het ‘doel’ van de snoei.
Pitvruchten (appel en peer) worden in het algemeen in de winter gesnoeid, omdat het doel van het snoeien hier vaak het stimuleren van de groei is. Zeker bij jonge hoogstamfruitbomen is dit het geval; de eerste jaren na aanplant gaat de aandacht naar de groei en de structuur van de boom (vormsnoei).
Maar als je de (scheut)groei van de boom remmen wilt, snoei je ze beter in de zomer. Takken die je in de zomer wegneemt, zullen niet meer terug groeien en er ontstaan geen waterloten rond de snoeiwonden. In de zomer is de groei van de takken immers gestopt en de neerwaartse sapstroom domineert. Ook een ideaal moment om wortelopslag te verwijderen. Bovendien heelt de snoeiwonde beter in de zomer.
Beide (zomer- en wintersnoei) zijn dus mogelijk en ook hier hangt het moment van de snoei weer af van het ‘doel’ van de snoei.
Wil je meer leren over het snoeien van hoogstamfruitbomen, schrijf je dan in voor onze snoeicursus. Meer info vind je op onze homepage. 

terug naar overzicht