vrijdag 11 januari 19u

07/01/2019

Infomoment solitaire bijen… en hun belang bij de bestuiving

De honingbij kennen we allemaal. Dat ze belangrijk is voor de bestuiving van fruitbloesems weten we. Naast de honingbij bestaan er echter ook nog andere bestuivers zoals de solitaire bijen, zij leven niet in een kolonie maar leven en werken afzonderlijk, van het bouwen van een nest tot het zoeken naar voedsel voor hun kroost.

In deze tijden waarin de honingbij het soms lastig heeft om te overleven blijken de ondergewaardeerde eigenschappen inzake bestuiving van fruitbloesems van de solitaire bijen minstens evenwaardig en bovendien aanvullend. Onderzoek heeft immers aangetoond dat solitaire bijen efficiëntere bestuivers kunnen zijn omdat zij de pollen droog transporteren en meer bloemen per dag bezoeken. Bovendien zijn ze biotoopgebonden en minder ‘bloemvast’ wat de kruisbestuiving tussen de verschillende variëteiten binnen de boomgaard bevordert.
Bovenal zijn ze kampioen in het bestuiven bij lage temperaturen.

Vanuit de Nationale Boomgaardenstichting (NBS) verschijnt er een educatieve brochure “De teelt van metselbijen om fruitbloesems te bestuiven”. Op vrijdag 11 januari 2019 nodigen wij u van harte uit op het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) in Kortessem, waar dhr. Jef Peeters een lezing zal geven over solitaire bijen (en hun bestui¬ving) en meteen ook de brochure voorstelt.  De aanwezigen krijgen een gratis exemplaar van deze nieuwe brochure aangeboden. PRAKTISCH 

vrijdag 11 januari 2019 van 19u00 tot 22.00 uur

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren,
Daaleindestraat 2, 3720 Kortessem

 

 

Deelname is gratis, inschrijven verplicht via:

Nationale Boomgaardenstichting - 012 39 11 88 - info@boomgaardenstichting.be

OF

Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren - 011 31 38 98 - info@rlhv.be


 

“Meer natuur voor pittig fruit” is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Meer info: www.grensregio.eu

 

 

terug naar overzicht