Projecten

Bivakkeren in Haspengouw

Natuureducatie en -recreatie

Wat zijn bivakzones?


Bivakzones zijn locaties in de natuur waar het toegelaten is om te kamperen, maar zonder de moderne luxe van een camping, want bivakzones zijn basic ingericht. Ze hebben een houten platform waar je je tentje kunt opzetten voor 1 of 2 nachten, een composttoilet en eventueel een handpomp met stromend water. Op sommige plaatsen kan je ook een kampvuurtje maken.
De bivakzones liggen langs de streek-GR Haspengouw (de langeafstandswandeling in Haspengouw) en het fietsroutenetwerk. De locaties zijn enkel te voet of met de fiets te bereiken. Auto’s zijn er uit den boze.
Bivakkeren is gratis, maar er gelden wel enkele speciale regels waar je je aan moet houden. De regels staan in een reglement dat op iedere paalkampeerplaats beschikbaar is. Zo blijft de bivakzone rustig en kwaliteitsvol. Het reglement vind je ook terug op de website van de gemeente waar de bivakzone is gelegen.

Hieronder vind je de belangrijkste regels:
• Je mag maar met 2 trekkerstentjes of 4/5 personen per platform maximaal 48 uur bivakkeren
• Je bewaart de stilte en de rust op een bivakzone
• Je hebt respect voor de andere kampeerders
• Je houdt het composttoilet proper voor de volgende gebruiker. Werp er geen afval in
• Je houdt je aan de plaatselijke regels. Niet overal mag je bijvoorbeeld een vuurtje stoken
• Je bent te voet of per fiets onderweg. Auto’s zijn strikt verboden
• Je laat geen enkel spoor achter na je verblijf. Afval neem je dus gewoon mee
• Honden mogen aangelijnd mee, ruim wel de uitwerpselen op (graaf ze in of gooi ze in de dichtstbijzijnde vuilnisbak)

7 Bivakzones in Haspengouw

De Bivakzones zijn gelegen langs de streek-GR Haspengouw in Borgloon (Speelboomgaard en Jesseren), Heers (Hornebos), Sint-Truiden (Eyckenbos), Riemst (Grootbos), Hoeselt (Hooilingen) en Kortessem (Hemelspark). De bivakzone Jesseren en de bivakzone Hemelspark openen op 1 januari 2020.
Er is een gratis folder beschikbaar die je via de tab infofolders op onze website kan downloaden. Hierop vind je de juiste GPS-coördinaten en kun je zien welke voorzieningen je per locatie kunt verwachten. Op de bivakzone Hooilingen in Hoeselt en Speelboomgaard Borgloon kan je ook een vuurtje stoken, in Sint-Truiden kan je een kampeerkit uitlenen en als je van plan bent om met kinderen op pad te gaan is Kortessem een aanrader, waar ook een natuurspeelplek is ingericht. In de folder vind je ook twee suggestieroutes voor een meerdaagse wandelvakantie.