Projecten

2006 – Trage waters en trage wegen in het Schulensbroek

Projecten van de voorbije jaren

Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren werkte in 2007 samen met ‘De Vrienden van het Schulensbroek’ (Natuurpunt vzw) een actieplan uit voor het natuurgebied Schulensbroek. Dit gebeurt in het kader van het GLE-beleid van de provincie Limburg, die de nodige middelen ervoor voorzag. We doopten dit plan ‘Trage waters en trage wegen’.

Door het herstel van poelen en oude grachtenstelsels proberen we het water in het Schulensbroek te vertragen. Daarnaast werd een water-werkgroep opgericht die zich bezig houdt met de vele aspecten van de waterproblematiek in het gebied.

In het luik ‘trage wegen’ wilden we recreatie en natuur beter op elkaar afstemmen, door een betere uitbouw van de wandelwegen. Zo ontstond de Landschapswandeling ‘Schulensbroek, waters en wegels’. Een volwaardige landschapswandeling met een startpunt aan de kerk van Schulen en een startpunt aan het natuureducatief centrum ’t Vloot in Linkhout. Een ideale manier om dit natuurgebied te verkennen.

Ook aan de jonge stappers werd gedacht. Met een eigen kinderstapkaart kunnen kinderen een opdrachtentocht van 3 km door het Schulensbroek doen, samen met de vier Broekbrigadiers. Nadien kunnen ze hun opgedane kennis testen door het Broekbrigadespel te spelen in het natuureducatief centrum of op de website www.broekbrigade.be.  Meer info: www.broekbrigade.be.

Hopelijk kunnen met dit project mens en dier ‘graag traag’ genieten in het Schulensbroek.

Meer info: Joke Rymen
 

Partners