Projecten

2012 - Sapmobiel

Projecten van de voorbije jaren

Jaarlijks rotten kilo’s fruit weg onder hoogstambomen, want wat moet de eigenaar doen met zoveel fruit? Hierdoor zijn veel eigenaars hun boomgaard liever kwijt dan rijk. Om het voortbestaan van de hoogstamboomgaarden te verzekeren, kocht de sociale werkplaats van de Nationale Boomgaardenstichting in 2009 een mobiele fruitpers aan. Gelukkige bezitters van hoogstamboomgaarden kunnen lokaal hun appels en peren laten persen tot een heerlijk sapje.

 

sapmobieldubbele sterappel

Wanneer kan je een beroep doen op de sapmobiel?

Als je minimaal vier kratten (of ongeveer 100 kilo) appels afkomstig van hoogstamboomgaarden hebt kom je in aanmerking voor de sapmobiel. 100 kg appels is goed voor 65 tot 75 liter appelsap. Dit hangt af van de fruitsoort. Boskoop, gravnesteiner, cox, sterappel, klumpkes, court-pendu of ijzerappels zijn hoogstamappelrassen die zich uitstekend lenen voor de productie van sap.

 

De ronde van de sapmobiel

Tijdens het oogstseizoen gaat de sapmobiel op ronde. De perskalender verschijnt in de zomer. Als je graag je appels wilt laten persen, maak je een apfspraak met de boomgaardenstichting.

Drie stappen naar een vitaminerijk sapje

* STAP 1: Neem contact op met de Natuur en Boomgaarden Sociale Werkplaats. (nbsw@boomgaardenstichting.be, 012 39 10 36)
* STAP 2: het fruit wordt geperst op de afgesproken plaats en tijdstip. Het sap wordt vacuüm verpakt in kratten van 5 liter.
* STAP 3: Na het persen betaal je contant aan de coördinator. Kostprijs: 1 eur per liter geperst sap

 

Kijk op www.desapmobiel.be/perskalender voor de perskalender! 

Contacteer de Nationale Boomgaardenstichting voor meer informatie! tel.: 012 39 11 88 of info@boomgaardenstichting.be