Projecten

2013 - Aquadra

Projecten van de voorbije jaren

Of de waterkwaliteit nu goed is of niet, of er nu teveel water door een beek stroomt of niet, water stopt niet aan de grenzen. Vlaanderen, Wallonië en Nederland werken daarom samen om de waterkwaliteit te verbeteren en wateroverlast te vermijden in de valleien van Jeker, Berwijn, Voer en Geul. Om dit doel te bereiken worden er voorbeeldprojecten opgezet.

 

Jeker - TongerenWaterDOEdag - Voeren

Voorbeeldproject 1: Kronkels in de Kevie

Door de Jeker in de Kevie opnieuw te laten kronkelen, wordt het water trager afgevoerd. Het resultaat is meer watergebonden dieren en planten en minder wateroverlast.

Voorbeeldproject 2: Jeker gaat bloot

In verschillende dorpen in Tongeren lopen beekjes onder de grond. Maar de leidingen bieden niet genoeg ruimte voor het water en dus overstromen deze gebieden bij hevige regenval. Door de beek op bepaalde plaatsen terug open te leggen kan het probleem deels opgelost worden.

Voorbeeldproject 3: Horstengrub krijgt dam

De Horstengrub ontspringt in Nederland en mondt nabij het centrum van ’s Gravenvoeren uit in de Voer. Bij hevige regenval ontstaan er modderstromen op de steile valleiflanken die via de straten van ’s Gravenvoeren in de Voer terechtkomen. Met een dam op de Horstengrub kunnen we het wateroverschot tijdelijk ophouden.

 

 

 

Meer info vind je in het eindrapport. Het PDF-bestand hiervan kan je hieronder dowloaden.

 

Partners
Bestanden voor 2013 - Aquadra