Projecten

2013 - Sanering Beukenberg

Projecten van de voorbije jaren

Parkrangers vervangen op beukenberg (Tongeren) betonplaten door natuurlijke omheining.

Beukenberg - voor de werken 1Beukenberg - nieuwe omheining 1

Rakend aan de 2de eeuwse stadsomwalling ligt een met prachtige oude beuken omgeven wandelpad dat deel uitmaakt van de Verborgen Moois Beukenberg. Het wandelpad is gesitueerd bovenop een door de Romeinen aangelegde heuvelrug die deel uitmaakte van het aquaduct naar Tongeren.

Dit aquaduct is waarschijnlijk het grootst bewaarde aarden monument in Vlaanderen en is prominent aanwezig in het landschap. Het is bovendien het enige zichtbare Romeinse aquaduct in België en ook uniek als archeologisch monument voor Noordwest Europa. Het gebied werd in 1945 al als landschap beschermd.

De afsluiting van vervallen betonplaten aan één zijde ontsierde de omgeving en zorgde daarnaast voor een onveiligheidsgevoel. Vandaar het initiatief van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de stad Tongeren om deze betonplaten te verwijderen en te vervangen door een omheining bestaande uit kastanjehouten palen en ursusdraad met prikkeldraad en de aanplant van een meidoorn/haagbeukhaag.
Om de toegang tot de aangelande percelen te verzekeren worden 6 uniforme poortjes voorzien.
De werken werden uitvoerig besproken en overlegd met de aangrenzende eigenaars.

Het project wordt gefinancierd door het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, de stad Tongeren en Onroerend Erfgoed en wordt uitgevoerd door de Parkrangers.
Dit saneringsproject wordt  gezien als een eerste fase van een toekomstige beheersvisie en een gemeenschappelijk beheer van het landschap

Beeldverslag van voor en na de werken(*)

VOOR

NA

Beukenberg - voor de werken 2 Beukenberg - nieuwe omheining 2
Beukenberg - voor de werken 3 Beukenberg - nieuwe omheining 3
Beukenberg - voor de werken 4 Beukenberg - nieuwe omheining 4

(*) Klik op een foto om ze groter weer te geven.

Partners