Projecten

2014 - Bloesemlint

Projecten van de voorbije jaren

De doelstelling van het project is de realisatie van een bloesemlint in het zuiden van Haspengouw en de waarde van de boomgaardengordels rond de dorpskernen in Haspengouw in de kijker te zetten.

In januari 2013 werd een vriendenboomgaard aangelegd op het Plateau van Caestert te Riemst. In 2012 werd een belevingsboomgaard met oude variëteiten aangelegd in het Speelhof in Sint-Truiden. Binnen het project worden beide boomgaarden met elkaar ‘verbonden’.

Binnen het project werden diverse publieke boomgaarden aangeplant en ingericht, en er vonden activiteiten plaats rond het thema ‘hoogstamboomgaarden’: snoeicursussen, fruitverwerkingscursussen, ….  De publieke boomgaarden hebben een educatieve en recreatieve functie. Deze kunnen dienst doen als plukboomgaard (i.s.m. de persmobiel), om snoeilessen in te geven, voor het organiseren van een bloesemfeest, een educatieve activiteit, een belevingsfunctie,… Met lokale partners wordt de verdere samenwerking bekeken.

Ook is er bijzondere aandacht voor typische soorten die voorkomen in hoogstamboomgaarden  (steenuil, specht, das,…) en voor de genetische biodiversiteit van oude fruitrassen.

 

Meer informatie: Eliane Erens


Het project Bloesemlint wordt financieel gesteund met middelen van Europa, Vlaams Gewest, provincie Limburg, Leader Haspengouw  - ‘Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland’.

Partners